top of page

כל מה שאת צריכה לדעת על התקנים תוך רחמיים (IUDs)

התקנים תוך רחמיים (IUDs) הם אמצעי מניעה פופולרי ויעיל. הם קיימים כבר שנים רבות, וכיום, ישנם מספר סוגים שונים זמינים. אם את שוקלת להשתמש בהתקן תוך רחמי או רוצה ללמוד עוד עליהם, מאמר זה יספק לך את כל המידע שאת צריכה.

ז"ר אפרת ברנע שולפת התקן

סוגי התקן תוך רחמי:

1. התקן תוך רחמי הורמונלי:
התקן תוך רחמי הורמונלי עשוי מפלסטיק ומשחרר כמות קטנה מההורמון פרוגסטין אל הרחם. פרוגסטין מעבה את ריר צוואר הרחם, מה שמקשה על הזרע לחדור לרחם ולהפרות ביצית. התקן תוך רחמי הורמונלי יכול גם לדלל את רירית הרחם, מה שעלול להקשות על השתלת ביצית מופרית ברחם. התקן תוך רחמי הורמונלי יעיל ביותר ויכול לספק הגנה לתקופה של עד חמש שנים, תלוי בסוג.


כמה מותגים נפוצים של התקן תוך רחמי הורמונלי כוללים:

  • מירנה: התקן תוך רחמי זה יכול לספק הגנה עד חמש שנים ומאושר לשימוש כאמצעי מניעה ולטיפול בדימום וסת כבד.

  • Kyleena: התקן זה יכול לספק הגנה עד חמש שנים והוא גרסה קטנה יותר של Mirena.

  • Skyla: התקן זה יכול לספק הגנה עד שלוש שנים והוא גרסה קטנה יותר של Mirena.

2. התקן תוך רחמי לא הורמונלי:
התקן תוך רחמי לא הורמונלי עשוי מפלסטיק ונחושת. נחושת רעילה לזרע ויכולה למנוע הפריה של ביצית. התקן תוך רחמי לא הורמונלי אינו מכיל הורמונים ואינו משפיעים על הביוץ.
הוא יעיל מאוד ויכולים לספק הגנה לתקופה של עד 10 שנים.
 

מותג נפוץ אחד של IUD לא הורמונלי הוא:

  • Paragard: התקן זה יכול להחזיק מעמד עד 10 שנים והוא עשוי מפלסטיק ונחושת.

לשני סוגי ההתקנים יש יתרונות וחסרונות, וההחלטה באיזה סוג להשתמש תהיה תלויה בהעדפות אישיות ובשיקולים רפואיים. התקן תוך רחמי הורמונלי יכול לסייע בהפחתת כאבי מחזור ולהפוך את הווסת לקלה יותר, בעוד שהתקנים לא הורמונליים עלולים לגרום למחזורים כבדים יותר והתכווצויות. עם זאת, התקן תוך רחמי לא הורמונלי יכול להיות אופציה טובה עבור נשים המעדיפות אמצעי מניעה לא הורמונלי.

התקן תוך רחמי

איך פועל התקן תוך רחמי:
התקן תוך רחמי פועל על ידי מניעת הפריה של הביצית. הוא עושה זאת על ידי שחרור הורמונים או נחושת המשנים את העקביות של ריר צוואר הרחם, מה שמקשה על הזרע לשחות דרכו. התקן תוך רחמי הורמונלי יכול גם למנוע ביוץ, מה שמקשה עוד יותר על הזרע לפגוש את הביצית.

הכנסה והסרה:

התקן תוך רחמי מוכנס בדרך כלל על ידי גינקולוג. ההליך אורך בדרך כלל כ-5-10 דקות והוא נעשה עם ספקולום במקום, בדומה למשטח פאפ. הגניקולוג ישתמש בכלי מיוחד כדי להכניס את ה- IUD לתוך הרחם דרך צוואר הרחם. רוב הנשים חוות אי נוחות מסוימת במהלך ההחדרה, כגון התכווצויות, אך אי הנוחות היא בדרך כלל קצרה.

לפני ההחדרה, הרופא יבצע בדיקת אגן וייתכן שימליץ ליטול תרופות נגד כאבים או מרכך צוואר הרחם כדי לסייע בתהליך ההחדרה. חשוב שתדוני עם הגניקולוג בכל דאגה או שאלה שיש לך לפני ההחדרה.


הסרת IUD מבוצעת בדרך כלל גם על ידי הגניקולוגית שלך. תהליך ההסרה הוא בדרך כלל מהיר יותר ופחות מטריד מתהליך ההחדרה. הגניקולוג ישתמש בכלי מיוחד כדי לאחוז בעדינות בחוטים התלויים מטה מההתקן תוך רחמי ויסיר את ההתקן מהרחם. 

התקן תוך רחמי לא הורמונלי
אמצעי מניעה
התקן תוך רחמי הורמונלי

חשוב לציין שניתן להסיר את התקן תוך רחמי בכל עת, וההסרה היא תהליך מהיר ופשוט. אם אישה מעוניינת להיכנס להריון או אם היא מחליטה להפסיק להשתמש בהתקן תוך רחמי מכל סיבה שהיא, עליה לפנות לרופא כדי לקבוע פגישה להסרה.

במקרים נדירים, התקן תוך רחמי יכול להיות מוטבע בדופן הרחם או לחורר את הרחם, מה שמקשה על ההסרה. אם אישה חווה כאב, דימום כבד או תסמינים חריגים אחרים לאחר ההחדרה, עליה לפנות מיד לרופא.

רוב הנשים יכולות לחזור לפעילותן הרגילה מיד לאחר ההחדרה או ההסרה.

אם את חווה סיבוכים או תופעות לוואי מההתקן תוך רחמי שלך, עליך ליצור קשר עם הרופא שלך מיד. הוא יכול לעזור לך להחליט אם עליך להסיר את ההתקן תוך רחמי או אם יש צורך בטיפול.  חשוב לעבור בדיקות סדירות כדי לוודא שה- IUD נמצא במקומו ופועל כהלכה. את צריכה גם לעקוב אחר המחזור שלך ולדווח לרופא שלך על כל שינוי.

 

לסיכום:
התקן תוך רחמי הוא אמצעי יעיל ובטוח של אמצעי מניעה המציע יתרונות רבים לנשים. הם קלים לשימוש, דורשים מעט תחזוקה, ושיעור הכשלים שלהם נמוך מאוד. אם את שוקלת להשתמש בהתקן תוך רחמי, שוחחי עם הגניקולוג שלך כדי ללמוד עוד על האפשרויות העומדות לרשותך. עם המידע וההכוונה הנכונים, תוכלי לקבל החלטה מושכלת שמתאימה לך.

תגובות

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page